


Kurban Bayramının öncesinde kalbî ve ruhi hazırlığa girebilmemiz için bu günlerin önemini ve özelliğini iyi idrak edip bu günleri hayatımızda fırsat günleri olarak bilmeliyiz.
Kurban Bayramı, kurbiyyet ânıdır. Allah’a yakınlık bayramıdır. Allah için kıymet üsülüyle alıp hazırlıyarak kesilen bu kurbanlardan akıtılan kanlar, kurban sahibinden de günahların döküldüğünü, kirlerin giderildiğini sembolize eder.
Kur’ân’da kurbanın kan ve etinin değil kesenlerin dinî duyarlılıklarının Allah’a ulaşacağı belirtilmesi ( Hac, 22/37) buna işarettir. Bu bilinçle kurban hazırlanıp kesilmeli, fakirler gözetilmeli, dargınlıklar giderilmeli, eş-dost ve akraba ziyaret edilmeli, küçükler ve yetimler sevindirilmeli, mezarlar ziyaret edilip temizlenmeli, kısaca toplumsal birlik ve beraberlik sağlanmalıdır. Bu mübarek günlerde dua etmeyi de unutmayalım. Zira arefe günü yapılan dua reddedilmeyen dualardandır. Kurbanla Allah’a yaklaşırken dua ile de gönüllerde birleşelim
Kerîm’de de “Bilinen günlerde Allah’ın adını ansınlar” (Hacc, 28) buyurulmuştur. İşte bu günler Zilhicce ayının on günüdür ki Kurban Bayramı da o günlerdendir.
Nebevi bir miras olarak bu günleri oruçlu geçirmeye ve bu günlerde daha çok ibadet etmeye ağırlık vermeliyiz. Hatta affa ve rızaya nâil olmayı hedef kabul ederek bu on günü sanki Ramazan’ın son on günüymüş gibi geçirmeliyiz. Buna güç yetiremeyenler hiç değilse arefe gününü ve bir gün öncesini oruçla ve ibadetle geçirmelidirler. Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak “Arefe gününden daha çok, Allah’ın cehennem ateşinden insanları azat ettiği bir gün yoktur”buyurmuştur. (Müslim, Hac, 436) Bu müjdeyi veren Peygamberimiz, Müslümanları bu günlerde daha çok ibadet etmeye teşvik etmiştir. Bizler de bu nebevi mesajı doğru algılayıp kurban bayramı öncesine manevi bir hazırlık yapabiliriz.
Peygamberimiz “Zilhicce’nin on günü içinde yapılan kulluktan daha sevaplı amel yoktur” buyurarak bu günlerin tekbir, tehlil ve hamd günleri olduğunu hatırlatmıştır. Tesbih “sübhanallah”; tahmid “elhamdülillah”; tehlil “lâilâheillallah”; tekbir ise “Allahu ekber” demektir.
Teşrik Tekbirleri önümüzdeki çarşamba(24 ekim 2012) arafa günü sabah namazında başlar unutmayalım !
Müslüman, kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde,
Haber:İshak Okutan
www.yesilalankoyu.net