
Yeşilalan muhtarı Hüseyin Yılmaz’ı Tufa yaylasında bulduk,konuşturduk..Sorularımıza açık yüreklilikle cevap verdi.Bölümler halinde yayına koyacağımız bu söyleşinin ilk bölümünü yayınlıyoruz..
Yeşilalan köyü muhtarı Hüseyin YILMAZ seçildiği günden bu güne kadar yaptıkları,yapamadıkları ile çok tartışıldı.Bizlerde muhtarı Tufa yaylasında bulduk,sizler adına sorduk o açık yüreklilikle cevapladı..
Sitemiz yöneticilerinden emekli öğretmen Yahya USTA’nın yaptığı röportajı sizlerle paylaşıyoruz..
-Yeşilalanköyü.net:Sayın muhtar öncelikle bize zaman ayırdığınız için teşekkürlerimizi sunuyoruz..Röportajımıza kendinizi tanıtarak başlayalım isterseniz..Böylece sizleri tanımayan kuşaklar tanımış olurlar..
-Hüseyin Yılmaz(Muhtar):1947 yılının sonbaharında Yeşilalan köyü,Ehiltaş yaylasında dünyaya geldim.2 kız 2 erkek kardeşlerin 3.süyüm.İlkokulu eski Yeşilalan köyü ilkokulunda okudum.Okulu bitirdikten sonra iki yıl H.Muhammet Sirim Efendiden ders aldım.Daha sonra memleket şartları bizi gurbet yollarına sevk etti.5 yıl doğu bölgesinde gurbet hayatımın ardından 1968 de askerlik görevime başlayarak,Bilecik,İzmir ve Siirt üçgeninde bu kutsal görevi tamamladım.Asker dönüşü 1970 yılında evlendim.Bu arada Almanya’ya müracaat ettim.1971 yılında 33 yıl sürecek olan Almanya gurbet hayatım başladı.Burada 17 yıl Türk Federasyonlarında görev aldım.Daha sonra diyanet camilerinde denetim görevi üstlendim.
2004 yılında köyde yapılan seçimlere katılarak muhtarlık görevime başlamış oldum.5 erkek,bir kız olmak üzere 6 çocuk babasıyım..
–Yeşilalanköyü net:Sayın muhtar söz Almanya’dan açılmışken,Almanya dönüşü Bulgaristan da alıkonulan Mustafa Tosun’u Türkiye’ye kaçırdığınız anlatılır,bu ilginç olayı sizden dinlemek isteriz..
-Hüseyin Yılmaz(Muhtar)Evet,olay doğrudur.Köylümüz ve arkadaşım olan Mustafa Tosun Almanya dönüşü,o zaman Varşova bloğu ülkesi olan Bulgaristan da dikta bir yönetim olduğundan geçişler sıkıntılı oluyordu.Yetkililerle bile tartışmanız sizleri alı koymaları için yeterli bir nedendi.Arkadaşımızı böyle basit bir nedenden dolayı alıkoydular.Akıbetinin ne olacağı belli değildi.Bende arabamla Almanya’dan dönerken ziyaret amacı ile yanına gittim,Arabanın koltuğunu sökerek arkadaşımı koltuğun içine yerleştirdim.Bulgaristan sınırından geçerek Türkiye’ye getirdim.
–Yeşilalanköyü.net:Siz Almanya’da çalışıyordunuz,kesin dönüşte yapmadınız bildiğimiz kadar..Sayın Hüseyin bey o zaman muhtar olmaya nasıl ve neden karar verdiniz?
–Hüseyin Yılmaz.(Muhtar)Bizler Almanya’da çalışırken orada çalışan köylülerimizle beraber organize olduk.Köyümüzde yol olmadığı için ne yapabiliriz diye zaman zaman toplantılar yaptık.Arkadaşlarla kişi başına 1000 er mark toplayarak yol girişimini başlattık.O tarihten itibaren her köye gelişimde köy yolları ve diğer sorunları ile ilgilenmeye başladım.Özellikle bu yol çalışmaları bende bir tutku haline geldi.
Yeşilalanköyü.net:Sayın Hüseyin bey sizi muhtarlığa iten süreç bu tutku muydu.?
–Hüseyin Yılmaz(Muhtar)Elbette bu bir etkendi.Ancak bu sadece düşündüklerimden bir tanesiydi.Benim köyüm için hayal ettiğim bazı projelerim vardı.O dönemler muhtar olan İshak Ocak’la yaklaşık 8 aya yakın bir süre görevim olmadığı halde gönüllü olarak Allah rızası için çalıştım.Bu dönemde bir çok mahalleye yollar yaptık,bozuk olan yolların bakımını yaptık.Ben o dönem Almanya’dan izine gelmiştim.Muhtar olmayı o dönem için düşünmüyordum.Yapılacak muhtarlık seçimlerinde muhtar adayı belirlemek için toplantılara katıldım.Bu toplantılarda köylülerin tavsiyesi ve ısrarı üzerine aday oldum ve seçildim.
–Yeşilalanköyü.net:Sayın muhtar;adaylığınızı koyduğunuzda hedef ve projeleriniz var mıydı?
-Hüseyin Yılmaz(Muhtar)Elbette vardı..İş olsun diye aday olmadık.Ben Almanya’da çalışırken arkadaşlarımızla köyün sorunlarını sürekli tartışırdık.Bu toplantılarda oluşan projeleri muhtar olduktan sonra uygulama aşamasına taşımaya çalıştım..
–Yeşilalanköyü.net:Sayın muhtar sizin köyümüz için düşünmüş olduğunuz projeleri öğrenebilir miyiz?
Elbette..maddeler halinde sıralamaya çalışayım..
1-Öncelikle Yeşilalan ve Baltacılı köylerinin birlik ve beraberliğini güçlü kılmak..
2-Yollarımızın genişletilmesi ve bakımı..
3-Kadastro çalışmalarını sonlandırmak..
4-Köyün eğitim kalitesini yükseltmek.
5-Çevre köylerle diyalog ve dayanışmayı güçlendirmek..
6-Köyümüzün içme suyu sorununu çözmek..
7-Köyün ve yaylaların elektrik sorununu halletmek..
8-Hacı Ferşat Efendi külliyesinin.genişletilmesi ve geliştirilmesi..
-Yeşilalanköyü net:Sayın muhtar girdiğiniz her iki seçimde de genç rakiplerinizle yarıştınız.Bu yarış sizi nasıl etkiledi?
–Hüseyin Yılmaz(Muhtar)Ben iddialı seçimlerin köye katkı sağlamayacağına inanıyorum.Böyle seçimler köy tipi yerleşim yerlerinde kutuplaşmaları ve dargınlıkları beraberinde getiriyor.Köye hizmeti aksatıyor hizmet yapmak isteyenlerin azim ve şevkini kırıyor.Bunun için seçim öncesi toplantılar yapılarak seçimlere tek adayla girilmesi köye pozitif etki yapacağına inanıyorum.
–Yeşilalanköyü.net:Sayın muhtar biraz önce köyümüz için hayal ettiğiniz projeleri sıraladınız..Bu projeleri hayata geçirebildiniz mi?Geçiremediyseniz bunun nedenini anlatır mısınız?
-Hüseyin Yılmaz(Muhtar):Benim dönemim de köyün birlik ve beraberliğinin güçlenmesi için gayret ettim.Muhtar olmamın en büyük nedeni olan köy yollarının bakımı ve genişletilmesi için çalıştım.Gerek devlet imkanları ve gerekse özel makinelerle bu hedefi yakalamaya çalıştım ve büyük mesafeler aldık.Özellikle ilk dönemimde Yaşar Şahin’in verdiği 25000Tl ye17000 Tl cebimden ilave ederek 32 günde Ehiltaş ve Baciha yollarını tamamladım.
Köy içi yollarının genişletilmesi çalışmaları imkanlar çerçevesinde yapılarak betonlanmıştır.
Kadastro çalışmalarını sağlıklı bir şekilde tamamladık.Bizzat kendim ekibin başında bulunarak bu işleri yürüttük.
Köydeki çocukların eğitim kalitesini artırmak,günümüz imkanlarından azami yararlanmaları için taşımacılık eğitimini başlattık.Bu konuda da doğru yaptığımıza inanıyorum.
Çevre köylerle yıllar süren sürtüşmeleri ve sıkıntıları büyük bir çalışma yürüterek ortadan kaldırdık.
Köyümüzün önemli sorunlarından olan içme suyu projesi eski muhtar zamanında yapılan çalışmalar yeterli görülmeyerek yeniden ele aldık.3 yıl süren bir mücadeleden sonra bu sorunu büyük ölçüde hal etmiş bulunuyoruz.Bunun için 1500m 110 luk boru,1700m 90 lık boru,olmak üzere toplam 3200 m.boru hattı döşedik.Ayrıca 50 lik boru ile Kestanelik mahallesinin boruları döşenmiştir.63 lük boru ile Orta mahalleye kadar,40 lık boru ile Yeni mahalle,Darboğaz mahallesi veTepebaşı mahallesinin boruları döşenmiştir.Kalan 3 mahallenin projeleri hazırlanmış ödeneği beklenmektedir.Bunun için gerekli çalışmalarımız aralıksız sürdürülmektedir.
Bu yıl su için ayrılan 60000 Tl ile 30 tonluk Bran ve 50 tonluk Asimato su depolarının yapımına başlanmış bitirilme aşamasına gelinmiştir.
Elektrik konusuna gelince;2004 yılından önce İshak Ocak’la yapılan çalışmalarda Tufa yaylasının elektriği kendi imkanlarımız ve vatandaşlarımızın katkıları ile tamamlanmış,sadece yüksek gerilim hattı ve trafo devlet tarafından karşılanmıştır.Tufa ,Evoşka ve Zeno Tufası yaylalarının elektriği muhtarlığımıza zimmetlenerek elektrik sorununu çözdük.Bu yaylaların elektrik sorunları ve maliyetleri ile bizzat kendim ilgilenmekteyim.
Ayrıca köy içi elektrik ve telefon hatlarını değiştirerek yeniledik.
Köyümüze çeşitli il,ilçe ve köylerden gelen öğrencilere yıllarca hizmet veren Hacı Ferşat Efendi Kuran kursunu dernek kurarak resmileştirdik.Bu arada ihtiyaç duyulan lojman yapımı çalışmalarını başlatarak,yasalara uygun olmamasına rağmen bütün sorumluluğu üzerimize alarak vatandaşın bağışladığı arazi üzerinde lojman yapımını başlatarak bitirilme aşamasına gelmiş bulunuyoruz.Bu aşamada derneğimize ve katkı sağlayan vatandaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.
Burada açık yüreklilikle ifade etmeliyim ki;köyümüzün zenginleri ile iyi bir diyalog kurup daha çok iş yapma imkanını sağlayamadık.Bunun nedeni seçimlerdeki rekabetin beraberinde getirmiş olduğu kutuplaşmalardır..
DEVAM EDECEK..
www.yesilalankoyu.net
Anahtar Kelimeler: Ben,Köyümün, Hizmetkarı, Ve, Sevdalısıyım, Yesilalan, Holaysa, Baltacili
Okunma: 4085